Õiguskantsler: hoolduskodul ei ole õigust inimeste vabadust piirata

Õiguskantsler Indrek Teder esitas Pärnu-Jaagupi Hoolduskodule ettepaneku, milles palub lõpetada palati uste lukustamise praktika. Õiguskantsler rõhutab, et nii Pärnu-Jaagupi Hoolduskodul kui ka kõikidel teistel taolistel asutustel puudub igasugune seaduslik alus inimeste palatitesse lukustamiseks.

Õiguskantsleri nõunikud külastasid 2013. aasta detsembris Pärnu-Jaagupi Hoolduskodu, et välja selgitada, kas pärast 2012. aasta kontrollkäiku esineb hoolduskodus jätkuvalt palatite või klientide magamistubade uste lukustamist. Järelkontrollkäigul Pärnu-Jaagupi Hoolduskodusse selgus, et ühe palati ukse välisküljel paikneb endiselt riiv ning ühe palati ukse välisküljel oli võti lukuaugus. Samuti puudusid mitmetel hoolduskodu palatite ustel sisemised ukselingid, mistõttu on palatite uksi võimalik sulgeda nii, et avada saab neid üksnes väljastpoolt.

Pärnu-Jaagupi Hoolduskodu külastamise ajal ei näinud õiguskantsleri nõunikud, et mõni hoolduskodus viibinud inimene oleks luku taga olnud, kuid õiguskantsleri hinnangul kujutavad nii riiv kui ka eemaldatud ukselinkidega uksed iseenesest ohtu põhiõiguste ja –vabaduste lubamatuks piiramiseks. Lisaks viitasid nii vestlused hoolduskodu töötajatega kui ka muud asjaolud (näiteks mitmed puuduvad ukselingid, võti palati ukse välisküljel) sellele, et kontrollitud hoolduskodus lukustatakse inimesi palatitesse. „Isiku vabadust võib piirata vaid seaduses sätestatud juhtudel ja korras ning hoolduskodul puudub igasugune seaduslik alus inimeste vabaduse sellisel kujul piiramiseks,“ selgitas Indrek Teder. Ta lisas, et teiselt inimeselt seadusliku aluseta vabaduse võtmine on karistusseadustiku kohaselt karistatav. Seetõttu soovitab õiguskantsler Pärnu-Jaagupi Hoolduskodul kaaluda seaduslike meetmete rakendamist, mis aitaks probleemsete klientidega esinevaid ohuolukordi õiguspäraselt lahendada.

Õiguskantsler esitas Pärnu-Jaagupi Hoolduskodule ettepaneku, milles palub lõpetada palati uste lukustamise praktika, sealjuures eemaldada väljaspool ust paiknev riiv ja tagada, et kõik palatite uksed oleks avatavad nii seest- kui ka väljastpoolt. „Hoolduskodu peab hindama, kas ta on pädev inimese vajadustele vastavat teenust osutama. Kui Pärnu-Jaagupi Hoolduskodul puudub kompetents teatud teenuste pakkumiseks, siis tuleb tal teenust soovivatele isikutele selgitada, millist teenust inimene vajab ja kus seda osutatakse,“ ütles õiguskantsler Indrek Teder.

Õiguskantsleri ettepanek SA Pärnu-Jaagupi Hoolduskodule (piltidega)