Õiguskantsler annab Riigikogu ees hinnangu õiguskorrale ja demokraatiale

NÄDALA SÜNDMUS  27. september 2006


Õiguskantsler Allar Jõks esineb 28. septembril Riigikogu ees ettekandega oma möödunud aasta tegevusest. Õiguskantsler annab hinnangu Eesti õiguskorrale ning juhib tähelepanu ohtlikele tendentsidele demokraatia arengus. 


Seekordne ettekanne on viimane õiguskantsleri aastaettekanne järgmisel kevadel töö lõpetavale Riigikogu kümnendale koosseisule.
Õiguskantsler toob ettekandes esile positiivseid arenguid möödunud aastal ning käsitleb Eesti õiguskorra kitsaskohti. Allar Jõks juhib tähelepanu ka viimasel ajal maad võtnud ning põhiõiguste seisukohalt ohtlikele tendentsidele demokraatia ja kodanikuühiskonna arengus.   Samuti teeb õiguskantsler tagasivaateid Riigikogu neljale tööaastale. 


„Soovin käsitleda riigi, kodaniku, demokraatia seisukohalt kõige olulisemaid küsimusi, diagnoosida Eesti õiguskorra haigusnähud ja pakkuda lahendusi nende ravimiseks”, ütles Allar Jõks


Õiguskantsleri 2005. aasta tegevuse ülevaatel on esmakordselt uus struktuur – ülevaate põhiõiguste ja –vabaduste järelevalvet käsitlev osa on üles ehitatud ministeeriumide valitsemisalade kaupa. Uue ülesehituse põhieesmärk on ministeeriumide vastutuse selgem väljatoomine ning parema järelevalve vajaduse rõhutamine. 


Õiguskantsler toob ettekandes oma aastasest tööst tulenevalt erinevate ministeeriumide haldusalade näidete varal välja murettekitavaid tendentse riigi tegevuses. Mida toob kaasa pädevuse ja riikliku järelevalve lünklikkus ja killustatus erinevate ministeeriumide ja asutuste vahel? Või avaliku huvi ja erahuvi vastandumine ilma tasakaalustava järelevalveta riigi poolt? Kuidas mõjub isikute põhiõiguste kaitsele riigi ülesannete liigne üleandmine erakätesse ilma tõhusa järelevalveta? Õiguskantsler viitab ettekandes, kuidas sellised tendentsid riigi tegevuspraktikas on toonud kaasa isikute põhiõiguste rikkumisi ja põhiseaduse nõuete eiramist.


Allar Jõks võtab kokku mitmeid tööaasta olulisi teemasid, nagu näiteks põhiseadusvastased aspektid planeerimises ja ehituses, tervishoius, sotsiaalküsimustes, igapäevase toimetuleku vallas.  Õiguskantsler peatub tööaastal õiguskantsleri põhjaliku analüüsi all olnud uuel teemal – ohtlikud raudteeveod, kus puudub õiguslik selgus ja avaliku võimu süsteemne kontroll ning ohtu võib sattuda tervis, vara, keskkond, riigi julgeolek, aga ka inimelud. Õiguskantsler toob välja terve rea valusaid küsimusi, kus hoolimata korduvatest ettekirjutustest ja parlamendi mitmetest lubadustest on Riigikogul töö tegemata, alates erakondade rahastamise kontrollimehhanismi loomisest.


Õiguskantsler Allar Jõksi ettekanne on Riigikogu 28. septembril kell 10.00 algaval istungil esimene päevakorrapunkt. Ettekande kirjalik tekst on peale esinemist kättesaadav adaressil http://www.oiguskantsler.ee/?menuID=17.