Õiguskantsler Ülle Madise tervitus Vabariigi Presidendi Kantselei roosiaias „Lastega ja lastele“ tänuauhindade üleandmisel

1. juuni on lastele pühendatud päev, mu meelest ka õnneliku lapsepõlve pühitsemise päev.

Õnnelik lapsepõlv ei nõua kulda ja karda, pigem hella korda; siirast huvi noore inimese vastu − olgu ta oma laps või laiemast pere- või sõpruskonnast; või olgu ta õpilane, patsient; ehk hoopis võõras laps, kes saab omaks, kui ta pilvist lapsepõlve päikeseliseks pöörad: pakud abi, kuulumistunnet ja kaitset.

Ka kõige nukrama saatusega lapse eluteed saab paremaks muuta. Kas olete näiteks mõelnud, milline universaalne keel on muusika? Helid ja rütmid − see võlumaailm tõmbab enesesse sõltumata sellest, milline on lapse senine kogemus, suhtlusring, tervis või talent.

Head sõbrad! Õnneliku lapsepõlve insenerid oleme me kõik, east ja rollist sõltumata.

Inspiratsioon, sõprus; hea märkamine ja halva parandamine; üheskoos küpsetatud pannkook, muffin või fantaasiapitsa; ühine meisterdamine; koos laulmine, ettelugemine ja lugude jutustamine; looduse, helide ja värvide märkamine; mäng ja „teeme võidu“ koos kaotama ja võitma õppimisega; inimesed, keda usaldada ja armastada; kodu, kus oled alati oodatud − eks ole need õnneliku lapsepõlve peamised koostisosad. Igaühel on mõistagi oma parim kodune retsept.

Aitäh teile, kes te oma pühendumuse, töö, nakatava elurõõmu ja leidlikkusega loote kauneid lapsepõlvi!

Ilusat suve!