Õiguskantsler Ülle Madise sõnavõtt Enn Soosaare eetilise esseistika auhinna üleandmisel

13. veebruar 2017,  Enn Soosaarele pühendatud konverentsil «Kaitse vaim» Tallinna Ülikoolis

 

Kas pole nõnda, et meie tarkade mõtteid paeluvad vooti mõned ühised, ajaomased teemad.

Elu ja surm. Rikkus ja vaesus, õiglus ja ebaõiglus. Rahu ja sõda. Vabadus ja vastutus; ettemääratus ja vastavalt ka vastutuse puudumine.

Möödunud aastal oli mu meelest see teema vale. Sofi Oksanen ütles hästi: vale pole vaatenurk. Vale on vale.

Valel on erinevaid väljendumisvorme. Alates fakti eitamisest inimeste hirmu ja teadmatuse alatu ärakasutamiseni; koleda ilusaks rääkimisest ebasobiva fakti maha vaikimise ja liialdatud poliitkorrektsuseni - mis on ju samamoodi vale üks vorm.

Nõnda esitati Enn Soosaare eetilise esseistika konkursile tänavu enim kirjutisi, milles arutleti tõe võimalikkuse ja vale olemuse üle.

Žürii koosseisus Ülo Tuulik, Neeme Korv, Viivi Luik, Sulev Vedler, Hannes Rumm ja siinkõneleja sõelus 32 essee ja 26 kirjutaja seast esmalt 5 nominenti.  

Akadeemik Lauri Mälksoo „Rändekriis kui õiguslik kriis“ – Postimees 03.09.2016.

Mihkel Mutt „Primitiivsuse ühtne väljateooria“ ning „Lapsed ja Faust“ – Looming nr.1 ja nr.7  2016.

Guido Viik jätkab müütide purustamist, seekord „Muinasjutt Eesti lihtsast maksusüsteemist“ - Eesti Ekspress 05.10.2016.

Tiina Kaukvere kirjutis „Sõltuvushaigus, mida ma põen“ – Postimees AK 03.12.2016 rändas Facebookis seinalt seinale ja äratas arutelu justkui põlvkonna manifest.

Ja nüüd võitja. Kas teate, mis ühendab võitjat ühega kahest tänasest peakõnelejast Sofi Oksaneniga? „Puhastus“. Tema ooper „Puhastus“ esietendus Soome Rahvusooperis 2012.

Enn Soosaare eetilise esseistika auhinna võitja 2016 ilmunud kirjutiste eest on helilooja Jüri Reinvere. Tema esseistlik tegevus on kogu aasta vältel pakkunud värsket, mitmemõõtmelist ja kaasajast tõukuvat mõtteainet. Võidulood on ilmunud ajalehes „Sirp“. „Hirm kaotada rohkem, kui on juba kaotatud“ 22.01.2016; „Cosi fan tutte ehk Mis on õhtusöögiks?“ 22.04.2016; „Vabadus olla rumal“ 03.06.2016; „Facebooki kiituseks“ 16.12.2016

Jüri Reinvere kirjutab ilusas eesti keeles, nõtkelt, haaravalt. Rahvusvaheline mõõde seguneb meie oma juurte, keele ja mõtteilmaga. Ta lauses on lausa muusikaline rütm. 

Tänan kogu žürii nimel LHV panka, kes toetab eestikeelse eetilise esseistika arengut rahalise preemiaga. Tänan kõiki, kes viivad Enn Soosaare elutööd edasi. Jääme ootama selle aasta parimaid kirjutisi, esimesed neist on juba ilmunud ja žüriil üles tähendatud.

Aitäh!